Molenschot Mediation

Verloop van de procedure

Er komt veel kijken bij een scheidingsprocedure? Waar moet je allemaal aan denken? Wat is het verloop van de procedure? Hieronder is dat voor je toegelicht.

Kennismaken

We starten met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit kan bij jullie aan huis of op kantoor. Ik schets een beeld van de situatie en zo bepaal ik welke stappen nodig zijn en tegen welke prijs ik jullie kan helpen. Jullie kunnen kiezen om de procedure te starten op basis van het uurtarief. Een pakket samenstellen met het aantal benodigde gesprekken waarbinnen ik alles voor jullie regel is ook een mogelijkheid. Het voordeel van een pakketprijs is dat je precies weet waar je aan toe bent en zo komen er achteraf ook geen verassingen te staan op de factuur.

Communicatie

Communicatie is gedurende het gehele proces enorm belangrijk. Denk aan communicatie met elkaar, maar ook communicatie richting mij. Wanneer de communicatie niet goed verloopt en we er niet samen uitkomen, dan schakelen we een derde partij in zoals Mark Ouwerkerk. Mark zal samen met jullie inzichtelijk maken wat de onderliggende problemen zijn en zal vervolgens met jullie naar een oplossing zoeken.

Documenten

Allereerst vraag ik alle benodigde documenten bij jullie op, hiervoor krijgen jullie van mij een lijst zodat om deze te gaan verzamelen. Daarna start ik met het opstellen van het ouderschapsplan. Alles omtrent de kinderen moet goed besproken en vastgelegd worden, zodat daar later geen geschil over kan ontstaan. Denk hierbij aan de verdeling van feestdagen, verdeling van vakanties, afspraken over kappers afspraken en dokters afspraken. Ook school bezoekjes zijn hierbij belangrijk, gaan jullie dit samen doen of niet.

Daarna worden alle andere elementen van de echtscheiding gedekt: de verdeling van de goederen en van de woning, verdeling van het vermogen, het berekenen van eventuele alimentatie, pensioenverdeling. Dit wordt vervolgens allemaal vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. De verdeling van sommige aspecten is afhankelijk van het huwelijksregime waar jullie onder vallen. Iets waar jullie je geen zorgen over hoeven te maken, dit is waar ik in gespecialiseerd ben.

Indienen

Vervolgens wordt het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant  ondertekend en ingediend bij de rechtbank. Deze geeft een akkoord/beschikking af en dan wordt de scheiding officieel ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit is de officiële scheidingsdatum.

Zoals te lezen valt regel ik alles voor jullie en ben ik de enige persoon waar jullie contact mee hebben. Zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen of opmerkingen. Het is en blijft jullie scheiding, ik ben er enkel om te begeleiden en wat last van jullie weg te nemen, de regie blijft in jullie handen.

Verloop van de procedure is een spannende tijd.