Kinderen het nieuws vertellen

Kinderen het nieuws vertellen

Wat voor partijen een moeilijke periode is, is voor kinderen wellicht nog moeilijker. Wanneer kinderen van hun ouders te horen krijgen verdwijnt op zijn zachts gezegd de grond onder hun voetjes vandaan. Alles wat vertrouwd en veilig was is dan niet meer, zij moeten zich aanpassen aan een nieuwe situatie. Hoe kun je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden? Zoals neergezet in de brief van Villa Pinedo:

“Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang. Eerst is het 1 grote puinhoop en dan kan er langzaam iets moois tevoorschijn komen. Laat ons rustig mee verven en vraag ons wat we van het uitzicht vinden. Zo bouwen we met jullie samen aan een nieuw huis met hier en daar een barst of kapotte dakpan. Maar wel warm, veilig en stevig. Een plek waar wij ons weer thuis voelen. De sleutel hebben jullie net gekregen.”

De open brief aan alle gescheiden ouders.

Hoe vertel je dit soort nieuws aan je kinderen?

Het is een lastig gesprek dat gevoerd gaat worden. Bereid het gesprek daarom goed voor. Stem samen af hoe jullie het willen brengen, ga hierbij op één lijn zitten. De kinderen vertellen dat jullie besloten hebben uit elkaar te gaan doe je het beste samen. Dit toont de kinderen dat jullie één front zijn, dat jullie samen achter de beslissing staan. Leg vooral nooit de schuld bij de andere ouder en al zeker niet bij de kinderen! Geef de kinderen ook aan dat zij altijd bij jullie terecht kunnen wanneer ze erover willen praten. Er moet ruimte zijn voor gevoelens, ook wanneer het gaat over de andere ouder. Geef de kinderen ruimte over jullie beide te praten en houdt hierbij jouw individuele mening achterwegen. Start zo snel mogelijk met het de kinderen vertellen dat een van jullie, of jullie samen, het besluit genomen hebben om de scheiding in te gaan zetten. Hoe langer jullie er mee wachten, hoe minder tijd jullie de kinderen geven om te wennen aan de nieuwe situatie.

Voer waar nodig het gesprek meerdere keren. Blijf vooral in gesprek gaan over de situatie. Soms moet het kwartje eerst vallen wanneer ze over de scheiding horen, voordat de kinderen doorhebben wat er werkelijk aan de hand is of wat er gaat gebeuren. Een belangrijke tip wanneer het gaat over de kinderen, gebruik de kinderen nooit om informatie in te winnen over je ex-partner. De scheiding is iets tussen jullie beide, onbedoeld staan kinderen altijd in het midden van de scheiding, maar ga ze daar nooit bewust neerzetten.

Vertrouwenspersoon

Soms hebben kinderen behoefte aan een vertrouwenspersoon buiten het gezin. Neem dit niet persoonlijk op, soms praat het gewoon fijner bij een docent, een buurvrouw, opa of oma bijvoorbeeld. Ook digitaal zijn er verschillende tools die hulp bieden. Villa Pinedo is hier een van. Een online platform speciaal opgericht voor kinderen van gescheiden ouders. Ook jullie kunnen hier als ouder terecht, je kunt op het forum berichten lezen en of plaatsen en zo in contact komen met andere gescheiden ouders. De kinderen kunnen zich aanmelden voor de Buddy app. Een geanonimiseerde app waar de kinderen kunnen praten met andere kinderen van gescheiden ouders. Het kan dan gaan over de scheiding, maar ook over andere dingen zoals school of huisdieren. Ikzelf ben hier vrijwilliger, Spreek wekelijks dan niet dagelijks met andere kinderen om ze zo het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan. Op de website van Villa Pinedo staan ook verschillende andere nuttige dingen zoals filmpjes en brieven.

Praten praten praten

Het aller belangrijkste in deze situatie is blijven praten. Praten met elkaar als (ex)partners, praten met de kinderen. Het gesprek hoeft niet altijd te gaan over de scheiding, maar laat de kinderen merken dat dit wel mag wanneer zij dit willen! Aangeven dat het niet de schuld is van de kinderen, maar dat het enkel komt omdat papa en mama niet meer verliefd zijn op elkaar. Welke emoties kinderen ook tonen, alles is goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *