Belastingaangifte na echtscheiding

Belastingaangifte na echtscheiding

Wanneer je getrouwd bent of samen woont met je partner, doen jullie waarschijnlijk samen de belastingaangifte. Je bent dan fiscaal partner wat betekent dat je onderling bepaalde posten kunt toerekenen om belastingvoordeel te behalen. Hoe zit dit in het jaar van de echtscheiding?

Fiscaal partners

Als fiscaal partners kun je gezamenlijk aangifte doen. Op deze manier kan je de hypotheekrente volledig aftrekken bij de partner met het hoogste inkomen waarmee je belastingvoordeel kan behalen. Wie precies je fiscaal partner is staat op de website van de Belastingdienst, dit is de partner waarmee je samen woont.

Belastingdienst en Molenschot Mediation

Echtscheiding

Wanneer het verzoek tot echtscheiding is ingediend en jullie niet meer op hetzelfde adres wonen zijn jullie geen fiscaal partner meer. Uitzondering hierop is het jaar van echtscheiding. Jullie hebben namelijk nog dat jaar om samen de belastingaangifte te doen, onafhankelijk van het moment van echtscheiding. Bijvoorbeeld: wanneer je gaat scheiden op 2 januari, betekent dit dat je nog het gehele jaar fiscaal partners bent en dus samen de aangifte doet.

Wonen jullie niet meer op hetzelfde adres en is de echtscheiding verzocht door de advocaat? Dan is dat het laatste jaar waarin jullie samen als fiscale partners de aangifte kunnen doen. Voor het volledige jaar ná echtscheiding doe je het voor jezelf. Even als voorbeeld. Wanneer de scheiding uitgesproken wordt in 2019 en jullie beide op een ander adres ingeschreven staan, dan zijn jullie voor het gehele jaar 2019 nog fiscaal partners. Vanaf 2020 dienen jullie dan zelf de aangifte in te vullen.

Samen de belastingaangifte doen

Nadat het verzoek tot echtscheiding is ingediend ben je dus officieel geen fiscaal partners meer. Je kan er samen voor kiezen voor dat jaar nog samen de belastingaangifte te doen, maar dit is geen verplichting. In sommige gevallen kan het wel verstandig zijn dit samen te doen. Je kunt zo aftrekposten en inkomsten onderling verdelen zodat het voor beide gunstig is. Advies is samen de aangifte te doen na echtscheiding bij verkoop van de woning of (afkoop van) partneralimentatie.

Alleen belastingaangifte doen

Wanneer jullie besluiten na de echtscheiding apart van elkaar de aangifte te doen, dan doe je dit op de reguliere manier. Je hebt dan voor het gehele jaar geen fiscaal partner, ook niet de periode dat jullie wel getrouwd of geregistreerd partner waren. Ieder heeft zo zijn eigen aftrekposten en inkomsten. Er wordt niets verdeeld.

Echtscheidingsconvenant

Het kan voorkomen dat in het echtscheidingsconvenant afspraken zijn opgenomen over het al dan niet samen doen van aangifte. Kijk daarom altijd in het convenant. Vinden jullie de aangifte te ingewikkeld? Laat je dan bijstaan door een deskundige. De deskundige weet precies waar op gelet moet worden om het voor beide gunstig te laten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *