Kinderen en scheiden

Kinderen en scheiden

Een echtscheiding is iets tussen ouders. Dit neemt niet weg dat kinderen (negatieve) effecten aan de scheiding kunnen overhouden. Kinderen scheiden echt mee. Om (negatieve) effecten op tijd te zien, wordt op verschillende niveaus door de Nederlandse overheid geprobeerd de rechtspositie van minderjarige kinderen te verbeteren. Kinderen krijgen een betere stem.

Ook kinderen scheiden mee

Tegenwoordig is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de echtscheiding. Het ouderschapsplan regelt onder andere het financiële aspect omtrent de kinderen. Ook legt het ouderschapsplan de zorgverdeling van vader en moeder vast. Alle afspraken tussen vader en moeder worden vastgelegd in het ouderschapsplan: er geldt een verplichting voor de ouders om zich hier aan te houden.

Kinderalimentatie wordt berekend

Er wordt een kinderalimentatieberekening gemaakt. Hierbij is ook de omgangsregeling van belang. Afhankelijk van de omgangsregeling komt de ouders een bepaalde zorgkorting toe. Deze zorgkorting wordt op de te betalen kinderalimentatie in mindering gebracht. Zorgkorting is bedoeld om het kind eten en drinken te geven wanneer deze bij de ouder is.

Kinderrekening of betalen aan één ouder

Bij co-ouderschap kan het makkelijk en prettig zijn om te werken met een kinderrekening. Dit is een rekening op naam van het kind waar beide ouders bij kunnen. Beide ouders storten hun eigen deel van de kinderalimentatie op deze rekening. Vanaf deze rekening wordt dan alles betaald.

De andere mogelijkheid is om de financiën te leggen bij één ouder. Aan deze ouder wordt dan de kinderalimentatie betaald. De ouder die kinderalimentatie ontvangt zorgt ervoor dat alles betaald wordt.

De stem van het kind

Omdat het opstellen van een ouderschapsplan inmiddels verplicht gesteld is, hebben kinderen al een betere positie gekregen ten opzichte van vroeger. Om de positie nog meer te verbeteren wordt er door rechters ook actief gecontroleerd op welke wijze een kind boven de leeftijd van twaalf jaar betrokken is. Kinderen vanaf de leeftijd van zestien jaar hebben ook wat te zeggen over de kinderalimentatie. Wanneer niet voldoende blijkt hoe het kind bijgedragen heeft aan de totstandkoming van het ouderschapsplan of wanneer het kind niet voldoende bijgedragen heeft, moeten de ouders hier opnieuw mee aan de slag.

Scheiding van A tot Z

Wij helpen u van begin tot het eind. De kinderen worden hierbij altijd voorop gesteld. Kinderen vanaf twaalf jaar zullen met ons in gesprek gaan. Wij bespreken dan alles wat ook met de ouders besproken wordt. De kinderen kunnen openlijk aangeven wat ze van alles vinden. Dit nemen we mee in het opstellen van het ouderschapsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *